Historiek
Het analoge tijdperk
Ik ben gestart met fotografie in 1968. Ik was toen 14 jaar.De fotografie was toen nog volledig analoog. Je moest dus nog filmrolletjes in een fototoestel plaatsen, alvorens te kunnen fotograferen. Ik kocht me toen een Canon QL, waarbij QL stond voor Quick Loading. Dus, geen gepruts meer met aanloopstroken, die moesten bijgeknipt worden. Filmpje inleggen, doorspoelen en ... klaar was Kees!
Ik heb aan dat toestel heel veel plezier beleefd. Ik heb er meer dan 12 jaar mee gewerkt.
Vervolgens heb ik mij in 1980 een Canon EF aangeschaft. Die kon het robuustere werk aan. Ik was intussen getrouwd en had al kinderen. Het was altijd leuk foto's te maken van het gezin. Maar toch legde ik me toen reeds toe op "het andere werk" en liet mijn zoektocht naar kwaliteit me niet los.
Daarna - we zijn dan al in 1992 - heb ik mij een Canon T90 aangeschaft. Dat was een semi-professioneel toestel. Daar heb ik ook ongeveer 12 jaar mee gewerkt.
Ondertussen doken schoorvoetend de eerste digitale camera's op. Ze hadden nog heel wat kinderziekten, maar het was duidelijk dat ze de wind in de zeilen hadden. De professionele fotografen zwoeren nog steeds bij analoog, want met de toenmalige digitale camera's kon je de kwaliteit nog niet halen, die zij beoogden. De betere amateurs maakten stilaan wel al de overstep.
De digitale fotografie
In 2004 heb ik uiteindelijk besloten de overstap te maken naar de digitale fotografie.Aanleiding daartoe was het feit dat mijn echtgenote intussen ongeneeslijk ziek was geworden en dat ze nog enkele mooie reizen wou maken. Mexico en Noorwegen stonden nog op ons verlanglijstje. We zouden er zo snel mogelijk werk van maken. Ik wou deze reizen ook fotografisch vastleggen en besloot uiteindelijk dit digitaal te doen.
Ik heb me dan een Canon D20 aangeschaft. Dat was een prachtig apparaat. Het had een crop-factor, maar de beelden hadden zo'n hoge kwaliteit dat uitvergroten geen enkel probleem vormde.
Dominique Tilmant (°1954 - +2008)

In totaal heb ik, tussen 2004 en 2008, meer dan 800 digitale foto's gemaakt, waar zij op stond. Zo heb ik op heel korte tijd een bibliotheek kunnen samenstellen van blijvende herinneringen aan haar. En had ik een ruime keuze aan digitaal materiaal om te gebruiken voor haar begrafenis.
Mijn fotografie vandaag
Sedert enkele jaren ben ik overgeschakeld naar full-frame fotografie. Ik heb me enkele jaren geleden een Canon 5D Mark II aangeschaft en recent een tweede identieke body. Het voordeel daarvan is dat alle automatismen, die je aanleert als fotograaf en nodig hebt om snel te kunnen handelen, ongewijzigd blijven, wanneer je van het ene naar het andere toestel overschakelt. Zo heb ik nu 2 identieke apparaten en kan ik het ene uitrusten met een groothoekobjectief, terwijl op het andere een tele gemonteerd staat. Daardoor kan ik sneller reageeren en hoef ik niet steeds van objectief te wisselen.De aanzet voor mijn professionele activiteit als fotograaf is er gekomen, toen ik bij IBM de mogelijkheid kreeg vervroegd afscheid te nemen in het kader van een uitstapregeling. Toen openden zich nieuwe mogelijkheden en kon ik me op andere opportuniteiten concentreren, waaronder fotografie.
The Lightwriter
Recent fotografeer ik dan ook onder de naam: The Lightwriter (hij die met licht schrijft). Dit als "zelfstandige in bijberoep". Ik volg nog regelmatig opleidingssessies en workshops, om mijn kennis en ervaring bij te schaven.Ik ben ook lid van de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen (NVB).
Op dit ogenblik leg ik de laatste hand aan mijn eigen fotostudio. Deze is gevestigd in de Pamelstraat-Oost 362 te 9400 NINOVE.
Tevens volg ik nu aan het CVA de opleiding Webdesign.