The Lightwriter

Curriculum Vitae

Ik bracht mijn jeugd door in Meerbeke(Ninove) en studeerde aan het Sint-Aloysiuscollege te Ninove. Ik volgde er de klassieke humaniora (Latijn-Grieks en Latijn-Wetenschappen).
Tijdens het schooljaar 1972-1973 studeerde ik aan het Sint-Amandusinstituut te Gent en volgde daar de Bijzondere Eerst Wetenschappelijke (BEW). Dit in voorbereiding op het ingangsexamen Burgerlijk Ingenieur.
Het ingangsexamen Burgerlijk Ingenieur legde ik af in juli 1973 aan de Rijksuniversiteit te Gent.
Uiteindelijk besloot ik de studies aan te vatten aan de Katholieke Universiteit van Leuven.
De studies werden afgerond in de voorziene 5 jaar en afgesloten met een promotie met onderscheiding (cum laude) op 14 juli 1978.

Ik startte mijn professionele carriëre in de bouwsector, want was afgestudeerd als burg. bouwkundig ir.
Mijn eerste werkgever was TRT-Sogetra. Ik werkte voor TRT-Sogetra tot 1981, het jaar waarop zij, onder druk van de toenamlige economische crisis, de boeken moesten neerleggen. Ik ben actief geweest op werven in Anderlecht, Lauwe, Riemst, Houffalize, Harzé en heb enorm genoten van deze periode. Ik kon eindelijk in de praktijk brengen waar ik 5 jaar had voor gestudeerd. Helaas heeft het maar 3 jaar geduurd. De malaise sloeg toe in de bouwsector. De ene na de andere bouwonderneming ging er onder door. Ook wij.
Toen heb ik, op aanraden van een bevriend echtpaar, van wie de man bij IBM werkte, toch maar mijn kandidatuur bij IBM gesteld. Ik had er weinig hoop op, want had absoluut geen kaas gegeten van ICT. Mijn voorliefde ging nog steeds uit naar de bouwsector, maar de klad zat er zodanig in, dat solliciteren in die branche heel weinig zin had.
Na een intensieve dag van allerhande sollicitatieproeven, kwam ik als tweede uit de selectie. Vermits er maar ruimte was voor 1 aanwerving, werd ik "bedankt voor deelname", maar met de belofte dat men mijn sollicitatiedossier zou bijhouden.
Ik ben daarna aan de slag gegaan op het studiebureau van Mercantile Marine Engineering & Graving Docks (MME&GD) in Antwerpen. De "Mercantile", zoals de firma in de volksmond genoemd werd, was gelegen in het havengebied, ter hoogte van het gekende restaurant "Spek en eieren".
Ik werkte op het studiebureau, waar we, in onderaanneming voor Traction & Electricité (het latere Tractebel) de structuurberekeningen uitvoerden voor de in aanbouw zijnde kerncentrales Doel 3 en 4 en Tihange 2 en 3.
Na een aantal maanden werd ik verantwoordelijk voor de As-Built controle. Heel wat van de plannen van deze kerncentrales dragen dan ook nog mijn handtekening.
De opdracht bij MME&GD was van tijdelijke aard. Het was een contract van 1 jaar, dat nog eens met 1 jaar verlengd werd. Op dat ogenblik besloot de toenmalige regering het nucleaire programma te stoppen. De plannen voor Doel 5 en Tihange 4 werden definitief in de koelkast gestopt en ook onze opdracht liep ten einde. Zo kwam er een einde aan mijn job bij MME&GD.

Ik heb toen opnieuw bij IBM aangeklopt, hen herinnerd aan hun belofte van 2 jaar er voor en, na een uitgebreid sollicitatiegesprek, kon ik aan de slag. Dat was in het toenmalige Data Center (DCS) in Diegem.
Het was niet direct de job waar ik van droomde, maar - we waren intussen getrouwd en hadden al 2 kindjes - ik had werk en kon verder in het onderhoud van mijn gezin voorzien. Dat was op dat ogenblik het allerbelangrijkste. Ik zag het dan ook als een tijdelijke job en wou zo snel mogelijk terug naar de bouwsector, want dat was mijn natuurlijke habitat.
Geleidelijk aan begon ik evenwel meer zin te krijgen in mijn job bij IBM. Er heerste een toffe sfeer. Men ging er zeer professioneel te werk en ik leerde snel bij. Ik werd, als Systems Engineer, verantwoordelijk voor de klantenondersteuning van producten zoals MPSX (lineaire programmering), PROJACS (projectplannig) en uiteindelijk AS (Application System).
Begin 1985 nodigde men me uit om over te stappen naar de verkoopsafdeling. Ondanks de oorspronkelijke aarzeling, heb ik het me geen seconde beklaagd, dat ik toen "JA" gezegd heb. Ik heb de verkoop niet meer verlaten.
Mijn carriëre bij IBM begon stilaan op dreef te komen. Ik vond er zo goed mijn draai, dat ik het dan ook opgegeven had nog verder te solliciteren. Ik zou bij IBM blijven. IBM had toen nog een politiek van "Live-Long-Employment" of, om het met andere woorden te zeggen: "Eens IBM-er, altijd IBM-er". Dat was uiteraard geen verplichting, maar wie kon, bleef en IBM had niet de intentie dat tegen te werken. Integendeel. Zo kon er op lange termijn in mensen geďnvesteerd worden. En dat rendeerde. Er was een echte Win-Win mentaliteit. De werknemer zag niet op een inspanning en dat werd ook ruimschoots gecompenseerd. Er ontstong een gevoel van wederzijdse loyauteit.
Ik groeide door op nationaal gebied - vele malen laureaat Hundred Percent Club (HPC) en in 1990 uitverkiezing voor de Golden Circle - en finaal werd ik Europees verantwoordelijke voor de Machine-to-Machine (M2M) solutions. We zijn intussen al in 2010.

Inmiddels had ik privé wel al wat klappen te verwerken gekregen. Dominique, mijn echtgenote, was in 1999 ongeneeslijk ziek geworden. We hebben samen jaren gestreden om de ziekte te overwinnen, maar in januari 2008 is ze overleden. Gelukkig kon ik steeds rekenen op ruim begrip van het IBM-management, waardoor het mogelijk bleef mijn professionele activiteiten te combineren met mijn taak als huisvader binnen een gezin, dat niet gespaard werd van onheil.
Eind 2012, na een carričre van bijna 30 jaar bij IBM, kreeg ik het voorstel om toe te treden tot het Smarter Pension Plan (SPP) van IBM. Dit is een einde-loopbaan-regeling, waardoor er ruimte komt voor andere activiteiten. Intussen was het eerste kleinkind al geboren. Ik heb deze kans dan ook met beide handen aangegrepen en ben op 31 januari 2013 gestopt bij IBM.

Korte tijd later heb ik de éénmanszaak DK Engineering & Services opgericht. Ik bundel mijn huidige professionele activiteiten onder deze entiteit:

Swap2drivE

In 2010 heb ik een octrooi genomen op een concept om Elektrische Voertuigen uit te rusten met Verwisselbare Batterijen. Meer details vind je hier.

The Lightwriter

Fotografie = schrijven met licht ... maar dan voor één keer niet in het grieks (photon = licht en graphein = schrijven), maar in het engels (light = licht en to write = schrijven).

Silicon Master & Silicon Financial

Ik werk part-time als Business Development Executive voor de firma's Syscom en Kap Evolution en promoot voor hen de producten ERP Silicon Master en het financiële pakket Silicon Financial. Dit zijn toepassingen, specifiek ontwikkeld voor en door KMO's. Meer details op http://www.thebraingroup.be
Verder ben ik ook gecertificeed Reisleider, met erkenning door Toerisme Vlaanderen en heb ik al meerdere reizen geleid. Enkele bestemmingen waren: Tevens ben ik actief binnen de locale gemeenschap van de stad Ninove. Zo ben ik lid van de erfgoedraad van de stad en vertegenwoordig ik deze binnen de molencommissie . Ik maak eveneens deel uit van de werkgroep funerair erfgoed en van de werkgroep inventarisatie.

The Lightwriter

Studio
Pamelstraat-Oost 362
9400 Ninove

Tel.: +32 475 29 43 08

Info: jacques_dekegel@telenet.be

Coördinaten: 50°50'26"N - 04°02'15"E